Vil du ansøge om vandtilslutning, vandmåler, kloaktilslutning eller sprinkler kan du gøre det igennem vores ansøgningssystem.
Husk at have adresse, betaler og fagperson, som skal udføre arbejdet, klar inden du begynder at ansøge.
Nederst finder du vejledninger, som vi anbefaler at du læser igennem, så du på forhånd har de rette oplysninger klar til ansøgningen.
Hvis du skal tilslutte vandforsyningen, er der nogle ting, du skal have styr på inden du søger.
Ligger matriklen mindre end 50 m fra nærmeste forsyningsledning, ligger den i bymæssig bebyggelse. Her tager vi en fast pris for tilslutningen.
Er der mere end 50 meter til den nærmeste forsyningsledning, ligger huset i "åbent land". Her beregner vi forsyningsledningsbidraget efter de faktiske udgifter.
Bygherren skal dog maksimalt betale det beløb, som fremgår af takstoversigten for "det åbne land."
Det skal være en autoristeret VVS-installatør, der installerer din vandmåler og / eller vandstik.
Du kan finde en oversigt over autoriserede VVS-installatører på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside. Se hjemmesiden her: SIK
Der kan være forsinkelser i forhold til opdatering af hjemmesiden. Kender du en autoriseret VVS-installatør som ikke står i oversigten, så kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen telefonisk for en afklaring.
Din VVS-installatør eller rådgiver bestiller tilslutningen til Aarhus Vands ledninger her:
Find aktuelle priser her.
Vi leverer:
Når Aarhus Vand har modtaget din betaling for x antal vandstik og x antal boligenheder, sætter vi opgaven i gang. Det betyder, at vores entreprenør ansøger om en gravetilladelse hos Aarhus Kommune og efterfølgende graver vandstikket til adressen. Det kan tage 3-6 uger.
Helt overordnet skal sprinklingsbehovet godkendes af brandmyndigheden, mens Aarhus Vand fastsætter vilkårene for leveringen af vand til sprinkling.
Se mere om de enkelte løsninger nederst.
Ved etablering af nye anlæg til sprinkling skal der tages højde for, at Aarhus Vand ikke garanterer, at de eksisterende forsyningsforhold opretholdes. Det betyder, at vi fremadrettet ikke kan garantere at eksisterende flow, tryk og ringforbindelse opretholdes. Den fremtidssikrede løsning er derfor at etablere en sprinklerløsning med et fuldt vandreservoir, og således blive upåvirket af de ændringer Aarhus Vand foretager i ledningsnettet.
Direkte sprinkling, hvor sprinkleranlægget trækker vand direkte fra forsyningsnettet, medfører at Aarhus Vand skal opretholde unødvendigt store ledninger i forhold til vores primære forpligtelse - at levere rent drikkevand. For at sikre drikkevandets kvalitet har Aarhus Vand derfor valgt at begrænse adgangen til at etablere direkte sprinkling. Helt overordnet vil Aarhus Vand kun levere vand til direkte sprinkling til anlæg med en maksimal kapacitet på 1.620 l/min heri inkluderet 20 % sikkerhedstillæg. I brug må anlægget ikke sænke trykket i forsyningsnettet til mindre end 1 bar. Det er yderligere en forudsætning at ledningsnettet kan levere kapaciteten. Hvor det er muligt at Aarhus Vand kan imødekomme ønsket om sprinkling ved at foretage ændringer i ledningsnettet, kan dette ske mod at bygherre betaler for ændringerne. Det er dog en forudsætning at ændringerne ikke har en negativ påvirkning af vandkvaliteten.
For at sikre, at der ikke opstår en dårlig vandkvalitet i sprinklerstikket, som evt. kan spredes til eget forbrugsstik eller det fælles drikkevandsnet, skal der være en fornuftig udskiftning af vandet i sprinklerstikket.
Når du søger om etablering af et nyt sprinklerstik skal du derfor angive hvor ofte vandet i sprinklerstikket bliver udskiftet. Hvis vandet bliver udskiftet mindre end 4 gange årligt, skal der etableres et udtag på sprinklerstikket, således at forbruget og dermed vandudskiftningen øges.
Hvis vandet i sprinklerstikket udskiftes mindre end 4 gange årligt, så skal der etableres et udtag til forbrug.
Ved etablering:
Årlig afregning:
DIREKTE SPRINKLING
Aarhus Vand er ikke forpligtet til at opretholde eksisterende forsyningsforhold, så flow, tryk og dobbeltsidig forsyning kan ændres, med et varsel på 12 mdr.
En altafgørende forudsætning for at der kan etableres direkte sprinkling er, at ledningsnettet kan klare det. Er det tilfældet, så er gælder følgende krav:
Bygherre er ansvarlig for at fremskaffe afklaring på følgende forhold
Aarhus Vand hjælper gerne med kort materiale.
DIREKTE SPRINKLING MED REDUCERET RESERVOIR
Aarhus Vand er ikke forpligtet til at opretholde eksisterende forsyningsforhold, så flow, tryk og dobbeltsidig forsyning kan ændres med et varsel på 12 mdr.
Det er muligt at etablere en løsning, hvor den direkte sprinkling kan kombineres med et reduceret reservoir og således få mulighed for at etablere et sprinkleranlæg med en samlet set større kapacitet.
En altafgørende forudsætning for at der kan etableres sprinkling er, at ledningsnettet i området kan klare det. Er det tilfældet, så gælder der følgende krav:
Bygherre er ansvarlig for at skaffe afklaring på følgende forhold
Aarhus Vand hjælper gerne med kort materiale.
SPRINKLER FRA FULDT RESERVOIR
Aarhus Vand anbefaler altid at etablere et fuldt reservoir, når der ønskes sprinkling. Det er således den eneste fremtidssikrede løsning, da den gør sprinkleranlæggets funktion uafhængigt af forsyningsforholdene. Aarhus Vand er ikke forpligtet til at opretholde eksisterende forsyningsforhold. Det betyder, at flow, tryk og dobbeltsidig forsyning kan ændres, med et varsel på 12 mdr.
Der er en række situationer, hvor etablering af et fuldt reservoir er eneste mulighed for etablering af sprinkling. Det er eksempelvis tilfældet hvor der er behov for et flow der er større end 1620 l/minut inkl. 20% sikkerhedstillæg eller i situationer hvor sprinkleranlægget sænker trykket til mindre end 1 bar når det er i funktion.
En altafgørende forudsætning for at der kan etableres sprinklerstik til opfyldning af reservoir er, at ledningsnettet kan klare det. Er det tilfældet, så er gælder følgende krav:
Bygherre er ansvarlig for at skaffe afklaring på følgende forhold
Aarhus Vand hjælper gerne med kort materiale.
Der er også et par ting, du skal tage stilling til, inden du søger om kloakstik.
Hvis du udvider p-pladsen eller bygger ud, må der ikke ledes mere regnvand ud end tidligere.
Der må udledes op til den tilladelige afløbskoefficient. Det kan derfor være, at du skal forsinke regnvandet inde på grunden.
Ved overfladevand forstås tagvand og vand fra andre befæstede arealer samt vand fra omfangsdræn. Vand fra øvrige dræn må ikke afledes til Aarhus Vands kloakanlæg.
Det er ikke alle områder i Aarhus Vands forsyningsområde hvor du kan aflede dit regnvand til vores kloakanlæg. Se Aarhus Kommunes spildevandsplan for at se, hvad vi kan levere til dig.
Hvis vi ikke kan forsyne din grund med regnvandsstik skal regnvandet håndteres inde på grunden
For håndtering af regnvand inde på grunden skal du have tilladelse fra Aarhus Kommune, Center for Miljø og Energi.
Omfangsdræn er drænledninger som ligger i umiddelbar nærhed af bygningers fundament. Vand fra omfangsdræn kan afledes til Aarhus Vands kloakanlæg medmindre området kun er spildevandskloakeret.
Vand fra øvrige dræn må ikke afledes til Aarhus Vand kloakanlæg.
Aarhus Kommunes spildevandsplan finder du her. Hvis din matrikel er omfattet af spildevandsplanen, så kan vi aftage dit spildevand.
Hvis din matrikel ikke er omfattet, så skal du søge om at etablere en anden spildevandsløsning. Se mere på Aarhus Kommunes hjemmeside.
Du kan finde en oversigt over autoriserede kloakmestre på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside. Se hjemmesiden her: SIK
Der kan være forsinkelser i forhold til opdatering af hjemmesiden. Kender du en autoriseret kloakmester, som ikke står i oversigten, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen telefonisk for en afklaring.
Din VVS-installatør eller rådgiver bestiller tilslutningen til Aarhus Vands ledninger her:
Find aktuelle priser her.
Kloakledningen på din grund kan først laves, når vi har ført kloakledningen i vejen hen til skel. Du får besked fra os, når kloakmesteren kan gå i gang.
Vand og Natur, Teknik og Miljø og Aarhus Kommune er myndighed i sager om spildevandsrensning i det åbne land. Læs mere her.
Bygger du en erhvervsbygning om til lejligheder, så er der en række ting, du skal tage højde for.
Få styr på det her.
Læs om vores løsninger til klimatilpasninger og bliv inspireret til, hvad du kan gøre i din egen have.