Praksisændring: Bygherre skal selv betale for kloakanlæg i visse byomdannelsesområder
En dom afsagt af Københavns Byret i juni 2018 betød, at når et erhvervsområde blev omdannet til for eksempel et boligområde, havde vi som vandselskab hverken pligt eller ret til at betale for kloakanlægget til nye matrikler. Vi skulle, hvis det fremgik af kommunens spildevandsplan, overtage og drive anlægget frem til skel efter aftale med bygherren. Dermed var det bygherren selv, der skulle betale for nye kloakanlæg, når et område omdannedes for eksempel fra et erhvervsområde til et boligområde. Dommen vedrørte kun eksisterende erhvervsområder, der er tilsluttet kloaksystemet, og hvor der allerede er betalt tilslutningsbidrag for kloakering.
Det har ellers været praksis i mange kommuner – herunder Aarhus, at vandselskaberne betalte for etablering af nye kloakanlæg i byomdannelsesområder. Dommen, som er afsagt i en sag mod Hofor (Hovedstadsregionens Forsyningsselskab), betød, at Aarhus Vand tilpassede sin praksis efter dommens resultat, så Aarhus Vand i byggemodningsprojekter holdt op med at betale for kloakering i allerede tilsluttede erhvervsområder, der omdannes til boligområder.
Dommen fra Københavns Byret blev imidlertid anket til Landsretten. Landsretten kom den 28. januar 2020 til det modsatte resultat af Københavns Byret. Det forventes på nuværende tidspunkt, at dommen vil blive forsøgt indbragt for Højesteret. HOFOR har fået tilladelse til at indbringe dommen for Højesteret.
Aarhus Vand ønsker naturligvis at efterleve domstolenes praksis. Dette gælder også for landsretssagen, som vi vil indrette os efter i områder, hvor tidligere, tilsluttede erhvervsejendomme udstykkes med henblik på boligbebyggelse.
Før vi med sikkerhed ved, hvad Højesteret kommer frem til, ser vi os ikke i stand til at kunne udbetale godtgørelse for overtagelsen af kloakanlægget ved byomdannelsesområder. Det vil sige områder, der omdannes til boliger fra et erhvervsområde, hvor der allerede er betalt tilslutningsbidrag for kloakering.
Vi overtager som tidligere meddelt gerne ejerskabet til kloakanlægget, hvis bygherren ønsker dette, og hvis anlægget i teknisk henseende lever op til Aarhus Vands almindelige normer og forskrifter. Det vil imidlertid blive med det vilkår, at betalingen af en godtgørelse for anlæggets værdi er afhængig af landsretssagens endelige udfald.
For yderligere oplysninger om denne nye praksis kontakt Helle Matthiesen, teamleder i Aarhus Vand på e-mail helle.matthiesen@aarhusvand.dk.