Bad, toiletskyl, madlavning og tøjvask. Vi bruger vand i vores hjem hver eneste dag. Men vores vand er en dyrebar ressource, og det tager mange år for regnvandet at sive ned til grundvandet, så vi kan producere nyt drikkevand. I Danmark bruger hver person i gennemsnit 101 liter vand pr. dag. Du kan derfor med fordel kigge på dine vandvaner, hvis du gerne vil mindske dit forbrug og spare på vores drikkevandsressource.
Sundhed & vandEt toilet der løber så lidt, at det næsten ikke kan ses, kan spilde ca. 100 m3 vand om året og koste op til 5.000 kr.
Er du i tvivl, kan du prøve at lade toilettet stå ubrugt i et par timer og derefter tjekke om kummens bagside er tør med et stykke toiletpapir.
Udover det, der fra naturens side havner i toilettet, er det kun toiletpapir du må putte i kummen.
Vådservietter, tamponer, hygiejnebind, vatpinde og andet affald hører til i skraldespanden – ikke i kloakken.
Mange rengøringsmidler kan indeholde kemikalier, der kan være skadelige for dig og miljøet. Skal du fjerne kalk kan du undgå kemikalierne ved at bruge en blanding af 2 spsk citronsyre og 1 dl opvaskemiddel.
Brug handsker og vær opmærksom på, at det ikke er alle materialer, der tåler de sure midler.
Overskydende fedt fra madlavningen må ikke hældes i afløbet da det vil sætte sig som propper og medføre tilstoppede afløb i køkkenvasken.
Hæld det i stedet i en tom mælkekarton eller andet almindeligt indpakningsaffald, og smid det i skraldespanden.
Det er en god idé at forberede dit hus på kraftig regn, så du undgår oversvømmelser og problemer med kloakken.
Rens tagrender, og sørg for at hældningen på terrassen og indkørslens fliser får vandet til at løbe væk fra huset. Fjern skidt eller andet, der hindrer vandets vej og sørg for, at afløbsristen i vejen er fri for blade o.lign.
Da flere drikkevandsboringer ligger i eller tæt ved byområder, kan sprøjtegifte fra haver sive ned i grundvandet. Ved at droppe brugen af sprøjtegift kan du være med til at beskytte vores sunde og rene drikkevand.
Gode råd til den sprøjtefri have