Sådan kan du gøre en forskel

Vand Jordklode Textvisual

En bæredygtig hverdag

Klimaforandringer, befolkningsvækst, sprøjtemidler. Der mange problemer der truer vores drikkevandsressource, miljøet og herved også vores og fremtidige generationers sundhed. De mange udfordringer kræver først og fremmest at politikere og virksomheder skaber nye løsninger. Som en af Danmarks førende vandselvskaber er vi allerede godt i gang og arbejder med flere projekter der skal sikre fremtidens Aarhus. Men som forbrugere er der også meget, du kan gøre i dagligdagen for passe på vores lokale vandmiljø, værne om det rene drikkevand og reducere dit klimaaftryk.

Spar på vandet

Bad, toiletskyl, madlavning og tøjvask. Vi bruger vand i vores hjem hver eneste dag. Men vores vand er en dyrebar ressource, og det tager mange år for regnvandet at sive ned til grundvandet, så vi kan producere nyt drikkevand. I Danmark bruger hver person i gennemsnit 101 liter vand pr. dag. Du kan derfor med fordel kigge på dine vandvaner, hvis du gerne vil mindske dit forbrug og spare på vores drikkevandsressource.

Sundhed & vand
Tag korte brusebade
Tag brusebad i stedet for karbad og begræns længden af dine brusebade. Du kan også lukke for bruseren når du sæber dig ind.
Luk for vandet når du ikke bruger det
Lad ikke vandet løbe imens du børster tænderne eller ordener håret. Du spilder f.eks. ca. 24 liter vand hvis du børster tænder i 2 minutter og lader vandet løbe imens.
Brug en balje
Du kan gøre opvask i hånden noget billigere, hvis du ikke lader vandet løbe. Skrab først fedt og madrester grundigt af og skyld under en svagt rindende hane hvis nødvendigt. Vask op i en balje med varmt vand og start med det mindst snavsede.
Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt
23% af vores vandforbrug bliver brugt på, tøjvask, opvask og anden rengøring. Det kan derfor godt betale sig at vente med vasketøjet eller opvasken til du kan fylde maskinen helt op.
Læg en flaske med vand i køleskabet
I stedet for at lade vandet løbe til det bliver koldt kan du ligge en flaske med drikkevand i køleskabet.
Giv dine installationer et sundhedstjek

Et toilet der løber så lidt, at det næsten ikke kan ses, kan spilde ca. 100 m3 vand om året og koste op til 5.000 kr.

Er du i tvivl, kan du prøve at lade toilettet stå ubrugt i et par timer og derefter tjekke om kummens bagside er tør med et stykke toiletpapir.

Opgrader din bolig
 • Skift din almindelige bruser ud med en sparebruser.
  Hvis du ikke allerede har en sparebruser, kan du næsten halvere den mængde vand, du normalt ville bruge på de daglige brusebade, ved at erstatte dit gamle brushoved med en sparebruser.

 • Anvend etgrebs-armaturer.
  Så bruger du mindre vand på at ramme den ønskede temperatur.

 • Skift det gamle toilet ud med et to-skyls toilet.
  Det kan mere end halvere dit vandforbrug til toiletskyl.

 • Installér perlatorer på dine vandhaner.
Vander haven mere effektivt.
 • Tjek, at jorden er tør, inden du går i gang

 • Prioritér, hvor du vander
  Græsplænen kan sagtens tåle at tørre ud, og den bliver grøn igen, når det begynder at regne. Vand i stedet nyplantede planter, blomster og urter i krukker og anden beplantning.

 • Vand grundigt en gang om ugen frem for små mængder vand flere gange.

 • Udnyt regnvandet til havevanding
  Når det regner, behøver vi nødvendigvis ikke at vande haven. Men vi har også muligheden for at opsamle regnvandet, så det kan bruges til at vande haven i tørre tider.
Kunder Børnikøkken Textvisual Aarhusvand

Skån afløbet og kloakken

Som forbruger kan du gøre en stor forskel ved at tænke over, hvad du skyller ud i vores fælles kloaksystem. Hvert år fjerner vi i Aarhus alene mere end 100 tons affald, som slet ikke hører til i spildevandet. Det skaber store udfordringer, fordi affaldet skaber propper i afløbet både hjemme hos forbrugerne og ude på vores renseanlæg. Det belaster os alle økonomisk, da der skal bruges ekstra ressourcer på at rense spildevand og reparere anlæg. På samme tid belaster det også miljøet og udfordrer badevandskvaliteten, da affaldet gør skade på de systemer, som sørger for at kemikalier ikke ryger videre ud i havet.

Få styr på hvad du må skylle ud i toilettet

Udover det, der fra naturens side havner i toilettet, er det kun toiletpapir du må putte i kummen.

Vådservietter, tamponer, hygiejnebind, vatpinde og andet affald hører til i skraldespanden – ikke i kloakken.

Undgå kemi når du gør rent

Mange rengøringsmidler kan indeholde kemikalier, der kan være skadelige for dig og miljøet. Skal du fjerne kalk kan du undgå kemikalierne ved at bruge en blanding af 2 spsk citronsyre og 1 dl opvaskemiddel.

Brug handsker og vær opmærksom på, at det ikke er alle materialer, der tåler de sure midler.

Skån afløbet i køkkenet for fedt

Overskydende fedt fra madlavningen må ikke hældes i afløbet da det vil sætte sig som propper og medføre tilstoppede afløb i køkkenvasken.

Hæld det i stedet i en tom mælkekarton eller andet almindeligt indpakningsaffald, og smid det i skraldespanden.

Forebyg oversvømmelser og undgå materiel skade

Det er en god idé at forberede dit hus på kraftig regn, så du undgår oversvømmelser og problemer med kloakken.

Rens tagrender, og sørg for at hældningen på terrassen og indkørslens fliser får vandet til at løbe væk fra huset. Fjern skidt eller andet, der hindrer vandets vej og sørg for, at afløbsristen i vejen er fri for blade o.lign.

Dreng Vandpost Textvisual

Spar på plasten

Co2-udledningen fra produktionen af en plastflaske er ca. 750 gange højere end en liter postevand fra vandhanen. Samtidigt betaler man 1.000 gange mere, når man køber en flaske kildevand til 10 kr., end når man fylder drikkedunken med postevand. Vand fra hanen koster nemlig kun 1 øre pr. ½ liter, og i Aarhus har vi noget af det sundeste og mest velsmagende vand i verden. Og hvis du ikke har fået fyldt flasken hjemmefra, kan du slukke tørsten ved en af byen vandposter, som Aarhus Vand har opsat rundt omkring i byen i samarbejde med Aarhus Kommune.
Sprøjtefri Kampagne 2022 Banner

Gør haven sprøjtefri

Da flere drikkevandsboringer ligger i eller tæt ved byområder, kan sprøjtegifte fra haver sive ned i grundvandet. Ved at droppe brugen af sprøjtegift kan du være med til at beskytte vores sunde og rene drikkevand.

Gode råd til den sprøjtefri have
Rør Bygge Textvisual

Undgå drikkevandsforurening under byggeprojekter

Under byggeprojekter skal der etableres en tilbagestrømningssikring. Sikringen er en ventil, som hindrer, at vand inde fra installationen løber tilbage ud på vores fælles ledningsnettet og på den måde er skyld i en forurening i drikkevandsledningen.