Spørgsmål og svar om det nye renseanlæg, Aarhus ReWater

Overordnet om projektet

Hvorfor er det nødvendigt at bygge et nyt renseanlæg?

Kapaciteten vil inden for få år være opbrugt på de nuværende anlæg på grund af stor befolkningstilvækst i byen, og anlæggene er nedslidte. Det er en erkendelse, der er arbejdet med siden 2005, hvor der gennem adskillige analyser er regnet på, hvilken fremtidig struktur for spildevandsrensning i Aarhus, der vil være den mest optimale: enten at udvide på de eksisterende anlæg – eller at centrere og udvide få centrale anlæg.  

Derfor er det via spildevandsplanlægningen i Aarhus Kommune besluttet, at den fremtidige struktur i Aarhus er et udvidet Egå Renseanlæg, hvilket allerede er sket, og et nyt Aarhus ReWater.

Hvorfor skal et renseanlæg overhovedet placeres ude i Aarhus Bugten?

På baggrund af en lang række undersøgelser og analyser kan vi konstatere, at denne placering er den bedste. Vand løber nedad og en oplagt placering af et renseanlæg er for enden af et vandløb. ReWater placeres nederst i det område, hvor Aarhus Å rammer bugten. Det er der, de nuværende ledningsanlæg, fra en meget stor del af Aarhus Bugt, ender. Og det vil være meget dyrt og omfangsrigt for hele Aarhus by at ”vende” ledningerne til et andet sted. Dette er blevet undersøgt i såkaldte strukturanalyser. En alternativ placering vil kræve, at vi graver en stor del af byen op for at etablere nye ledninger.

Hvorfor finder I ikke alternativer til de eksisterende renseanlæg, så man undgår at skulle bygge nyt?

Der er simpelthen dårlig plads, og anlæggene er meget nedslidte. Den bedste måde at fremtidssikre teknologi, så vi kan være leveringsdygtige i nødvendig spildevandsrensning - også i fremtiden – er at bygge et nyt. Det er desuden også billigere end at udbygge de eksisterende og nedslidte anlæg, hvilket vi allerede har gjort i en årrække. Det understreger nødvendigheden med ny infrastruktur.

Om klapning

Hvorfor har I planer om at dumpe bundslam i havet, når Aarhus Bugten ikke har det ret godt i forvejen?

Der er tre måder, hvorpå man kan håndtere havbund, der skal flyttes i forbindelse med byggeri på havbunden og i forbindelse med naturlig sandvandring.

Den første mulighed er at flytte havbundsmaterialet rundt i det eksisterende område på havbunden.

Den næste er at bruge det som landopfyldning, eller man kan bringe det på land, hvor det drænes og håndteres.

En tredje mulighed er at ”klappe” det, hvilket betyder, at man flytter havbundsmateriale til et helt andet område.

Forskellen mellem første og tredje mulighed angår kvaliteten af det havbundsmateriale, der skal flyttes. I den første mulighed er materialet så rent, at det umiddelbart kan flyttes rundt i området. I den tredje mulighed er materialet ikke helt rent – måske er det lettere forurenet – så det skal lægges eller ”klappes” på udvalgte pladser.

Miljøstyrelsen vurderer, at i forbindelse med Aarhus ReWater er klapning – altså den tredje mulighed - den bedste løsning ud fra en række kriterier. Dette udelukker dog ikke, at vi undersøger andre alternativer.

I har søgt myndighederne om lov til at dumpe bundslam i Hjelm Dyb. Hvordan harmonerer det med et sted, som er en så vigtig og uberørt naturperle

Ifm. med vores dialog med Miljøstyrelsen har styrelsen anbefalet dette sted. Dette udelukker dog ikke, at vi undersøger andre alternativer.

Hvis klapning skal undgås, hvad kan man så gøre ved bundslammet?

Man kan bruge det som landopfyldning. Eller man kan bringe det på land, hvor det drænes og håndteres.

Det har selvfølgelig nogle konsekvenser ift. miljø, CO2, økonomi og tidsforlængelse. Se også svar omkring håndtering af havbund, der skal flyttes.

Processen

Havneudvidelsen blev besluttet under store protester fra mange sider. Nu kommer I så på banen med et nyt renseanlæg, som kræver endnu større udvidelse på havnen. Kan I forstå, hvis mange føler sig snigløbet?

Et nyt renseanlæg er en nødvendighed, som har været planlagt siden 2005. Vi kan godt forstå, hvis mange har glemt eller overset, at anlægget har være planlagt i så lang tid. 

Forventer I, at der kommer nye placeringsforslag på bordet? Hvis ja: hvilke konsekvenser vil det få?

Byrådet har allerede taget stilling til to mulige placeringer, som opfylder kravene til både eksisterende rørføring og en havnær placering, som sikrer et godt havmiljø.

I 2023 er placeringsforslagene blevet fastholdt som en del af det politiske forlag om havneudvidelsen. 

Hvad vil det betyde for ambitionen om at have et nyt renseanlæg klar i 2030, hvis der kommer nye placeringsmuligheder i spil og dermed nye VVM-undersøgelser?

Det vil betyde en alvorlig forsinkelse af byggeriet, fordi der så skal gennemføres nye VVM-undersøgelser.

Hvorfor holder I møder med organisationer og foreninger allerede inden den offentlige høring?

Vi tror på, at vi kan drage læring af forslag fra foreninger, organisationer og mange andre til vores arbejde med det nye renseanlæg. Og vi tror også, at byrådet og borgerne kan have glæde af forslagene, inden den offentlige høring går i gang. En bred vidensindsamling vil styrke både høringsprocessen og det politiske beslutningsgrundlag.

Udsigt og placering

Hvor meget udsyn vil de to forslag til placering af renseanlægget ødelægge?

Både hovedforslaget og alternativet ligger inden for de sigtelinjer, som Aarhus Kommune har vedtaget i et politisk forlig om havneudvidelsen.

Helt konkret vil vi sørge for at lave visualiseringer, som viser, hvordan udsigten bliver – både til det ene og det andet forslag. Visualiseringerne vil både komme her på hjemmesiden, blive udstillet hos Aarhus Vand i Viby og blive vist ved åbne møder med borgerne.

Hvilket af forslagene foretrækker Aarhus Vand?

Hovedforslaget er det mest optimale i forhold til vandmiljø, CO2-udledning, økonomi og tidshorisont. Desuden er der i hovedforslaget indtænkt et rekreativt område til byens borgere.

Hvilken betydning vil placeringen i bugten få for de omkringliggende områder?

Med de gode arkitektoniske rammer, der bliver skabt af Henning Larsen, vil Aarhus ReWater blive et nyt vartegn, der udover sin primære funktion - at rense aarhusianernes spildevand - vil tilføre byen et nyt oplevelsessted og en flot ny udsigt over Aarhus-bugten. Det vil derudover binde områderne bedre sammen med en ny promenade.

Dialog med offentligheden

I lægger op til at samle viden og gå i dialog med foreninger og offentligheden frem mod høringsprocessen. Er det ikke bare en skinproces for at undgå at blive ramt af samme kritik som ramte havneudvidelsen?

Vi kan godt forstå, at mange - med denne placering - har en holdning til projektet. Det tager vi alvorligt. Ved at være i dialog med foreninger og organisationer med interesse for byens udvikling får vi svar på: Hvad er deres viden, erfaringer samt bekymringer og gode råd i forbindelse med etableringen af Aarhus ReWater?

Vi har derfor holdt en række møder med disse foreninger og organisationer. Vi vil også invitere til møder med borgerne, så de kan få viden om det nye renseanlæg og stille spørgsmål allerede inden den offentlige høring. Det er jo byen, som får et nyt renseanlæg, så det er vigtigt at høre fra borgerne.

I vil offentliggøre de forslag og bekymringer, der kommer på møder. Hvem kan have glæde af dem?

Det er hele byens renseanlæg, og derfor har alle i princippet glæde af at kende til både viden, bekymringer og forslag.

Økonomi

Hvor meget vil det komme til at koste den enkelte aarhusianer, at I opfører dette nye anlæg?

Så længe bl.a. placeringen ikke er fastlagt, kan vi ikke komme med et konkret tal for, hvor meget vandprisen vil stige for den enkelte aarhusianer. Men vi arbejder på en finansiering, der betyder, prisstigningen bliver så lille som mulig.

Miljø og natur

Hvad får det af betydning for Tangkrogen, som vi kender det?

Store dele af det nye renseanlæg vil blive tilgængelig for offentligheden, og det vil i hovedforslaget blive udformet som et rekreativt bakkelandskab, hvor anlægget integreres med indkig til renseprocesserne. Anlægget vil være helt overdækket og derfor ikke give lugtgener.

Tangkrogen forbliver i store træk som den er, men Aarhus ReWater vil - igen i hovedforslaget - være med til at forlænge kysten ved at danne en kystpromenade med udsigt over Aarhus Bugt. Det gør, at man kan gå fra Tangkrogen, hen til Aarhus Havn og Sydhavnen. Så frem for, at turen stopper ved Marselisborg Lystbådehavn, vil man nu få et helt nyt rekreativt område som attraktion.

Som et resultat af den samlede planlægning for området vil det nuværende Marselisborg Renseanlæg blive nedlagt, og der vil komme en ny samlet løsning for området, som også indbefatter en udvidelse af lystbådehavnen og et forbedret p-pladsareal.

Vil der blive tænkt i tiltag i forhold til genoprejsning af tabt natur?

Ja, det er vigtigt for os, at al naturværdi bevares, og at vi endvidere tilføjer ny natur med rekreative elementer – til gavn for biodiversiteten og for at skabe et nyt åndehul for aarhusianerne.

Borgere og naboer

Hvordan bliver det med lugt- og støjgener i forbindelse med opførslen af det nye anlæg?

Det vil blive taget alle forholdsregler, så lugt- og støjgener reduceres. Det er vigtigt for os, at der ikke er gener. Det er også en central del af miljøkonsekvensberegningerne for projektet. Bl.a. vil anlægget i store træk blive overdækket for at mindske støj og lugtgener.

Vil trafikken i det omkringliggende område bliver påvirket af byggeriet?

Ja, det vil den. I lighed med andre byggerier. Men Aarhus Kommune vil sørge for at koordinere de forskellige projekter, så påvirkningen bliver så minimal som muligt.

Mangler du svar på dit spørgsmål?

Inge Halkjær

Inge Halkjær Jensen

Projektchef