Publiceret: 11. aug. 2022

Samarbejde sikrer rent vand i Indien og grøn vækst i Aarhus

Indien Peterfischer Large

Aarhus Kommune og Aarhus Vand A/S samarbejder med den indiske by Udaipur om sikker, sund og bæredygtig håndtering af vand. Nu bliver projektet udvidet til Indiens største delstat Rajasthan med 56 mio. mennesker. Projektet understøtter en bæredygtig udvikling i Indien, der samtidig får øjnene op for danske virksomheders viden, løsninger og teknologier.


Danmarks vandforsyning og spildevandshåndtering er blandt verdens bedste, og siden 2016 har Aarhus samarbejdet med den indiske by Udaipur om blandt andet rent drikkevand, håndtering af spildevand og en helhedsorienteret planlægning og håndtering af vandet i byudviklingen. Nu ønskes erfaringer og tiltag fra Udaipur videreført til Indiens største delstat Rajasthan, og det glæder borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard:

”I Aarhus har vi nogle helt særlige kompetencer omkring håndtering af vand, som kan inspirere og skabe værdi andre steder i verden. Samarbejdet med Indien er et godt eksempel på et stærkt partnerskab, hvor vi bidrager med viden og løsninger, der understøtter en bæredygtig global udvikling samtidig med, at vi skaber grundlag for eksport af dansk vandteknologi og skaber grøn vækst,” siger Jacob Bundsgaard.

Bestyrelsesformand i Aarhus Vand, Flemming Besenbacher, supplerer:

”Samarbejdet med Rajasthan viser, at der er et kæmpe potentiale for at udbrede kendskabet til dansk vandteknologi ude i verden. Her kan vi virkelig gøre en forskel, og samarbejdet er en direkte understøttelse af det nationale, strategiske samarbejde, Danmark og Indien for nyligt har indgået om at styrke den grønne omstilling.”

I Udaipur er der blandt andet igangsat flere projekter, som udvikler arealerne omkring floden Ayad River, der løber tværs gennem byen. Her trækker man på viden og erfaring fra Aarhus og er eksempelvis inspireret af, hvordan Aarhus Å er indtænkt som et grønt og rekreativt element i byen.

”I Aarhus har vi fokus på en helhedsorienteret håndtering af vandet. Det betyder blandt andet, at vi løbende tænker klimatilpasning og rekreative løsninger ind i udviklingen af byen, så vi fx kan håndtere store mængder regnvand og samtidig skabe smukke grønne byrum til glæde for både mennesker, dyr og planter. Den globale klimakrise betyder, at det er vigtigere end nogensinde, at vi arbejder sammen på tværs af landegrænser og deler vores viden og erfaringer,” siger Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø.

I forbindelse med, at det dansk-indiske samarbejde udvides til delstatsniveau, besøger en indisk delegation - anført af minister i Rajasthan, Mr. Mahesh Chandra Joshi, samt borgmester Mr. Govind Singh Taunk, fra Udaipur - Aarhus i denne uge. Delegationen har blandt andet besøgt Aarhus Å, Marselisborg Renseanlæg, Water Valley Denmark og flere danske virksomheder i vandsektoren. Besøget afrundes med et møde med miljøminister Lea Wermelin og borgmester Jacob Bundsgaard fredag d. 12. august.