Publiceret: 15. aug. 2023

Minister Dan Jørgensen besøger Aarhus Vand

Ministerbesøg Dan Jørgensen
Fra venstre: Flemming Fogh Pedersen, Lars Schrøder, Dan Jørgensen, Jacob Bundsgaard, Anne Hougaard Jensen, Martin Østergaard Christensen, Claus Homann (Foto: Camilla Bielski, Udenrigsministeriet)

Vandinfrastrukturen lider i Ukraine pga. krigen. Dan Jørgensen besøgte Aarhus Vand for at tale om, hvordan vi kan hjælpe i en genopbygning af vandforsyningen.

Dan Jørgensen, Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, besøgte den 14. august 2023 Aarhus Vand. Der blev under mødet talt om mulighederne for, at vi kan inspirere Lviv i Ukraine i deres genopretning af byens vandforsyning på en bæredygtig måde.

Aarhus Kommune og Lviv Kommune indgik i foråret 2023 en venskabsbyaftale for at styrke båndene mellem de to byer. Og således har Aarhus Kommune allerede bidraget med bl.a. rehabilitering af krigsramte ukrainere. I slutningen af maj var chefen for vandforsyningen i Lviv og en delegation af embedsmænd på besøg hos Aarhus Vand. Og behovet for bistand taler sit tydelige sprog:

Den ukrainske vandinfrastruktur er voldsomt beskadiget på grund af krigen. 6 millioner mennesker i Ukraine kæmper ifølge UNICEF’s skøn dagligt med at få adgang til rent drikkevand. Danmark har en unik vandforsyning med grønne og bæredygtige løsninger. Med vores viden og erfaring kan vi hjælpe Ukraine med at genopbygge de lokale vandforsyninger bæredygtigt.
- Dan Jørgensen (kilde: Udenrigsministeriet).

Dan Jørgensen og Borgmester Jacob Bundsgaard, som også deltog i mødet, var foruden en tur til Aarhus Vand også på besøg i Marselisborg Centret, hvor flere ukrainere er blevet genoptrænet.

Vi har i Aarhus et stærkt ønske om at hjælpe vores ukrainske venskabsby Lviv med nogle af de store problemer, de oplever som følge af Ruslands krig i Ukraine. Vi er i tæt og løbende kontakt med bystyret i Lviv om, hvordan det gøres bedst.
- Jacob Bundsgaard (kilde: Udenrigsministeriet)

Fra Aarhus Vands side bakker vi gerne op omkring denne mission ift. vandforsyning og spildevandshåndtering. Vi takker for besøget fra ministeren og delegationen, som alle bidrog til et godt møde.