Publiceret: 01. jun. 2023

Delegation fra Lviv i Ukraine får viden om vand i Aarhus

IMG 2339 (1)
Delegation af politikere og embedsmænd fra Lviv på besøg på Marselisborg Renseanlæg.

Repræsentanter for byrådet og vandforsyningen i Lviv har netop afsluttet et tre-dages besøg i Aarhus, hvor de bl.a. fik viden om grundvandsbeskyttelse af direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, og inspiration til forbedret spildevandsrensning under en rundvisning på Marselisborg Renseanlæg.

I april underskrev de to borgmestre fra ukrainske Lviv og Aarhus en venskabsbyaftale for at styrke båndene og samarbejdet mellem de to byer. Som en konkret udløber af det nye samarbejde har en delegation af politikere og embedsmænd fra Lviv været på besøg i Aarhus fra tirsdag den 30. maj til torsdag den 1. juni for at få viden om byens kritiske infrastruktur på vand-, varme- og energiområdet.

En del af besøget fandt sted hos Aarhus Vand i Viby, hvor direktør Lars Schrøder fortalte om indsatsen for at beskytte drikkevandet i Aarhus mod pesticider og kemikalier. Han kom bl.a. ind på planerne om at oprette tre sammenhængende grundvandsparker, der skal sikre en varig beskyttelse af grundvandet.

20230531 113538
Direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder (4. th.), viser den ukrainske delegation rundt hos Aarhus Vand.

Under besøget talte direktøren for vandforsyningen i Lviv, Dmytro Vankovych, med Yuriy Gnatenko, som også er ukrainer og har boet i Danmark i 17 år. De seneste to år har han været ansat som vandforsyningsoperatør i Aarhus Vand, og han var glad for at møde delegationen fra sit oprindelige hjemland og kunne fortælle om sit arbejde.

20230531 122649
Direktøren for vandforsyningen i Lviv, Dmytro Vankovych (th.), med vandforsyningsoperatør i Aarhus Vand, Yuriy Gnatenko.

Efter besøget på hovedkvarteret i Viby gik turen til Marselisborg Renseanlæg, hvor afdelingschef i Aarhus Vand Lise Hughes fortalte om, hvordan det er lykkedes at omdanne et traditionelt renseanlæg fra at være en stor energisluger til i dag at være energiproducent, hvor der bliver lavet el, varme og gødning fra spildevandet. Hun fortalte også om planerne for Aarhus Vands kommende renseanlæg, Aarhus ReWater, der skal erstatte Marselisborg, Viby og Åby Renseanlæg og tage spildevandsrensning og ressourceudnyttelse til et helt nyt niveau.

IMG 2324
Afdelingschef i Aarhus Vand Lise Hughes fortæller om spildevandsrensning i Aarhus.

Lviv, der ligger i det vestlige Ukraine, er hårdt presset af flygtningestrømmen fra områder, der er endnu hårdere ramt af krigen. Byen har nu tæt på 800.000 indbyggere, og det er et stort problem for infrastrukturen på vandområdet, der i forvejen er nedslidt. Derfor var det også vigtigt for direktøren for vandforsyningen i Lviv, Dmytro Vankovych, at repræsentanterne for byrådet kunne lade sig inspirere af Marselisborg Renseanlæg i bestræbelserne på at forbedre forholdene i byen. Han siger:  

De teknologiske løsninger på vandområdet, som vi har set her i Aarhus, er meget inspirerende, og jeg vil meget gerne fortsætte videndelingen med Aarhus. Løsningerne her vil helt sikkert kunne implementeres i Lviv, men det kræver, at vi kan få dækket vores udgifter til drift, vedligehold og investeringer. For vores største problem er udækkede udgifter til drift og investeringer.
- Dmytro Vankovych, direktør for vandforsyningen i Lviv.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, erklærer sig da også klar med hjælp:

Det var en barsk oplevelse, da jeg besøgte Ukraine og Lviv for godt en måned siden, og det gjorde et dybt indtryk at se krigens konsekvenser med egne øjne. Fra besøget og vores samtaler med Lviv ved vi, at der kommer til at være et stort behov for hjælp til at bringe landet tilbage til normalen igen, når krigen engang er slut – ikke mindst i forhold til kritisk infrastruktur. Derfor er vi også glade for at kunne tage imod delegationen, for vi har en forpligtelse til at hjælpe. Det skylder vi dem, for Ukraine kæmper også vores kamp!
- Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus.
498A8152
Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, tog imod den ukrainske delegation på rådhuset.

Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus har også set frem til det ukrainske besøg. Han siger:

Krigen raser desværre stadig i Ukraine, og lige nu er størstedelen af vores fokus på at hjælpe og støtte ukrainerne så meget, som vi overhovedet kan, så russerne giver fortabt. Den støtte skal også fortsætte, når krigen er slut, og så skal vi hjælpe ukrainerne med at genopbygge deres land. Her har vi i Aarhus og de mange gode virksomheder i vores kommune en værdifuld viden og gode kompetencer, som vi kan bidrage med.
- Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus.