Publiceret: 19. maj 2025

Vejrradar nedlægges og erstattes med DMI’s radardata

Vejrradar

Aarhus Vands vejrradar i Sabro, der siden 2018 har registreret nedbøren i vores forsyningsområde, bliver nu nedlagt og erstattet med vejrdata fra DMI.

Data om nedbørens intensitet, mængde og ikke mindst data for, hvor nedbøren falder, er centralt, for at Aarhus Vand kan udnytte den fulde kapacitet i vores afløbssystem, for eksempel i forbindelse med kraftige skybrud.

Vejrdata er en stor hjælp til optimering, planlægning og drift af vores afløbssystem. Men det forudsætter, at data er valide. Her har vi måtte konstatere, at den vejrradar, vi opsatte i Sabro i 2018, ikke har givet os den forventede værdi. Den datagenerering, radaren har leveret, står grundlæggende ikke mål med investeringen og ressourceforbruget. Derfor stopper vi for en periode princippet om selv at generere data via egen vejrradar til fordel for anvendelse af de data, vi kan få fra DMI.

Teknologien og datatilgængeligheden har udviklet sig

Da Aarhus Vand etablerede vejrradaren, var DMI’s nedbørsdata ikke frie. Derfor var det en nødvendighed med egen radar og egen-generede data. Teknologien og datatilgængeligheden har dog udviklet sig de senere år, og DMI’s datadelingsstrategi stiller i dag vejrdata fri og til gratis rådighed. Det er en integreret del af deres strategi for at understøtte klimatilpasning og datadeling på tværs af sektorer.

Derfor nedlægger vi i Aarhus Vand nu radaren i Sabro og går over til at anvende data fra DMI. 

Bo Kempel
Nedlæggelsen vil frigøre ressourcer fra dataindsamling og give os mulighed for at arbejde mere fokuseret med dataanvendelse. Det bliver samtidig lettere at understøtte nationale mål for datadeling og digitalisering, når vi anvender de samme data som resten af vandsektoren. Det styrker samarbejdet og synergierne med andre danske forsyninger og forskningsinstitutioner.
- Bo Kempel, fagchef, Aarhus Vand

De gode intentioner bag radarprojektet i Sabro er dog stadig valide i dag: At understøtte en mere datadrevet og proaktiv styring af vores systemer, særligt i forbindelse med klimatilpasning og overvågning af regnhændelser.