Publiceret: 05. jul. 2023

Udvikling af fremtidens vandprøve skal sikre kvaliteten af drikkevandet

Vandprøve

Hvordan prioriterer vi indsatser for at sikre kvaliteten af vores grund- og drikkevand i fremtiden? Analyser, som kan finde stort set alle stoffer i en enkelt vandprøve, bidrager med værdifuld viden i den sammenhæng. Projektet AQUAPLEXUS skal udvikle en standardiseret metode til avancerede analyser af vandprøver.

Større viden om alt, hvad vores grund- og drikkevand indeholder skal bidrage til, at vi bedre kan vurdere, hvilke indsatser der er vigtige for at sikre den fremtidige vandressource. Aarhus Vand deltager i et tysk-dansk forskningsprojekt AQUAPLEXUS, som skal finde frem til en metode, der kan finde stort set alle stoffer i en enkelt vandprøve. Aarhus Vand skal bidrage til at forme metoden fra prøvetagning til endeligt analyseresultat. 

De senere år er der flere gange dukket nye stoffer op i vores drikkevand, som vi ikke tidligere har kendt til. Når man kun analyserer efter bestemte stoffer, vil dette uden tvivl ske igen. Med analysemetoden, som dette projekt arbejder med, får vi et mere fuldstændigt billede af, hvilke stoffer vi kan forvente i vores drikkevand. Dermed kan vi forhåbentlig komme mere på forkant med at iværksætte tiltag, hvis vi finder nye uønskede stoffer i drikkevandet.
- Flemming Fogh, projektchef, Aarhus Vand.

Med ny teknologi er nye analyser mulige. Projektet vil fokusere på de såkaldte HRMS-analyser (højopløst massespektrometri), som kan identificere stort set alle stoffer i vores vand og dermed give prøven en form for unikt kemisk fingeraftryk. Men der findes flere forskellige udgaver og muligheder for at tilrettelægge denne analyse.

Derfor har en lang række danske og tyske aktører slået sig sammen i projektet AQUAPLEXUS, hvor de vil udvikle og standardisere arbejdsgange og analysemetoder, som kan sikre ensartede resultater.

Projektleder for projektet er GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland). 

Vi glæder os til at udvikle et værktøj, der én gang for alle kan give et overblik over, hvad der er i vores grundvand og drikkevand – og samtidig både kan anvendes til at vurdere, hvilke indsatser, der er vigtige i forhold til at sikre den fremtidige vandressource. Det vil også hjælpe med at sikre de investeringer, der skal til. Det er vigtigt, at vi har partnere med fra både ind- og udland og dækker alt fra analysekemikere til myndigheder og vandforsyninger
- Claus Kjøller, statsgeolog, GEUS

Ifølge Eurofins Miljø, som også deltager i projektet, er efterspørgslen på øget viden om stoffer i miljøprøven stigende. Virksomheden ser positivt på udviklingen af en valideret og standardiseret metode, som projektet kan bidrage til at gøre kommercielt tilgængelig.

Innovationsfonden investerer 13,75 mio. kr. i projektet.


AQUAPLEXUS forløber i perioden fra 1. maj 2023 til 30. april 2027 og partnere i projektet er:

  • De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
  • Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab (KU-PLEN)
  • De fem største vandforsyninger i Danmark (HOFOR, Aarhus Vand, Vandcenter Syd, TREFOR og Novafos)
  • Miljøstyrelsen
  • Danske Regioner
  • Eurofins Miljø
  • Plastindustriens Rørsektion (NPG Danmark)
  • Danmarks Miljøportal
  • DANVA
  • Det Hydrologiske Institut i Tyskland (BFG)
  • Miljøstyrelsen i Tyskland (UBA)
  • Den tyske vandforsyning i Langenau (Zweckverband Landeswasserversorgung)

Link til pressemeddelelse: ’Kemisk fingeraftryk’ skal bidrage til at sikre fremtidens drikkevand | Innovationsfonden