Publiceret: 22. mar. 2023

Aarhusianske haveejere opfordres til at gribe hakkejernet i stedet for giftsprøjten

7B0A5988
Kampagne skal være med til at sikre rent drikkevand også til kommende generationer.

I anledning af FN’s mærkedag ”Vandets Dag” lancerer vandværkerne i Aarhus Kommune i dag en kampagne, der med en blanding af humor og alvor opfordrer haveejere til at droppe sprøjtegift.

”Min far er faktisk mega god til havearbejde. Men han gider ikke rigtigt, han synes, det er kedeligt og træls. Nogle gange bruger min far gift, men han siger, at det ikke er farlig gift. Det forsvinder bare ned i jorden og helt ned i grundvandet, og det skal jeg ikke bekymre mig om.”

Sådan lyder det fra 5-årige Ingeborg, der lægger stemme til den kampagnevideo, der skal få især familiefædre til at droppe sprøjtegift og i stedet bruge knofedt for at få bugt med ukrudtet i haven, på fliserne og i indkørslen.

Langt sejt træk at beskytte grundvandet

Bag kampagnen ”Sprøjtefri – nej til sprøjtegifte i haven” står foreningen af vandværker i Aarhus, og budskabet er, at vi bor vi oven på vores drikkevand, og derfor skal vi værne om det, så der også er rent drikkevand i hanen til vores børn og børnebørn.

Drikkevand bliver nemlig ikke udelukkende indvundet i landområder. En stor del bliver også indvundet i byerne, og ifølge Bo Vægter, geolog i Aarhus Vand og bestyrelsesmedlem i foreningen for vandværkerne i Aarhus, kan blot ét gram sprøjtegift forurene en hel families forbrug af drikkevand i 80 år.

Vi gør meget for at beskytte grundvandet i kommunen. Vi indgår aftaler med ejere af landbrugsjord, og vi rejser nye skove på sårbare områder, hvor der er grundvandsboringer. Men det er enormt vigtigt, at vi også får byområderne med, og derfor er det nødvendigt at stoppe med brug af sprøjtemidler i private haver. Det er nu, at det lange seje træk gælder, hvis vores børn og børnebørn også skal nyde det rene drikkevand fra hanen.
- Bo Vægter, geolog i Aarhus Vand

Kampagne med gode råd og quizzer

Kampagnen ”Sprøjtefri – nej til sprøjtegifte i haven” lanceres på FN’s mærkedag ”Vandets Dag”, som hvert år den 22. marts sætter fokus på vandet verden over. Kampagnen i Aarhus giver i en blanding af humor og alvor en masse gode råd til, hvordan man kan holde sin have sprøjtefri.

Derudover er der konkurrencer, quizzer og inspiration. Kampagnen kan følges på Facebook-siden Sprøjtefri – Nej til sprøjtegifte i haven og på Instagram @Sprojtefrihave. Kampagnevideoen kan ses på YouTube her. Kampagnen vil også være synlig i bybilledet og på genbrugsstationerne i Aarhus Kommune.

Nyt sprøjteforbud er et stort skridt frem for fremtidens drikkevand

Her i 2023 er et forbud mod salg af visse sprøjtemidler trådt i kraft, og fra 2024 er det forbudt at sprøjte indkørsler og flisearealer med Roundup. Derfor har årets kampagne til formål at motivere aarhusianerne til allerede nu at vinke farvel til sprøjtemidlerne og finde haveredskaberne frem til kamp for vores rene drikkevand.

Kampagnen er især rettet mod børnefamilier og haveejere, der lader sig friste af den nemme løsning, når ukrudtet skal bekæmpes. Derfor har vandværkerne i Aarhus allieret sig med lokale influencere samt skuespilleren Sofie Lassen-Kahlke, der skal sprede kampagnens budskab på Instagram.

Link til kampagnen på sociale medier

Instagram Facebook
Bo Vægter (1)

Bo Vægter

Grundvandskonsulent

+45 2920 9291

bo.vægter@aarhusvand.dk