Publiceret: 24. mar. 2022

Aarhusianske haveejere opfordres til at gribe hakkejernet i stedet for giftsprøjten

Sprøjtefrihave

I anledning af FN’s mærkedag ”Vandets Dag” lancerer vandværkerne i Aarhus Kommune en kampagne, der med en blanding af humor og alvor opfordrer haveejere til at droppe sprøjtegift.

”Min far er faktisk mega god til havearbejde. Men han gider ikke rigtigt, han synes, det er kedeligt og træls. Nogle gange bruger min far gift, men han siger, at det ikke er farlig gift. Det forsvinder bare ned i jorden og helt ned i grundvandet, og det skal jeg ikke bekymre mig om.” Sådan lyder det fra 5-årige Ingeborg, der lægger stemme til den kampagnevideo, der skal få især familiefædre til at droppe sprøjtegift og i stedet bruge knofedt for at få bugt med ukrudtet i haven, på fliserne og i indkørslen.

Langt sejt træk at beskytte grundvandet

Bag kampagnen ”Sprøjtefri – nej til sprøjtegifte i haven” står foreningen af vandværker i Aarhus, og budskabet er, at vi bor vi oven på vores drikkevand, og derfor skal vi værne om det, så der også er rent drikkevand i hanen til vores børn og børnebørn. Drikkevand bliver nemlig ikke udelukkende indvundet i landområder. En stor del bliver også indvundet i byerne, og ifølge Bo Vægter, geolog i Aarhus Vand og bestyrelsesmedlem i foreningen for vandværkerne i Aarhus, kan blot ét gram sprøjtegift forurene en hel families forbrug af drikkevand i 80 år.

Vi gør meget for at beskytte grundvandet i kommunen. Vi indgår aftaler med ejere af landbrugsjord, og vi rejser nye skove på de sårbare områder, hvor der er grundvandsboringer. Men det er enormt vigtigt, at vi også får byområderne med, og derfor er det nødvendigt at stoppe med brug af sprøjtemidler i private haver. Det er nu, at det lange seje træk gælder, hvis vores børn og børnebørn også skal nyde det rene drikkevand fra hanen.
- Bo Vægter, geolog i Aarhus Vand og bestyrelsesmedlem i VPU

Vandet fejres verden over

Kampagnen lanceres på FN’s mærkedag ”Vandets Dag”, som hvert år den 22. marts sætter fokus på vandet verden over. Dagen blev vedtaget på en konference for miljø og udvikling i Rio de Janeiro i 1992 og markeres verden over på forskellige måder. I Aarhus markeres dagen med en kampagne, der i en blanding af humor og alvor opfordrer haveejere til at droppe sprøjtegiften. Kampagnen er især rettet mod familiefædre, der lader sig friste af den nemme løsning, når ukrudtet skal bekæmpes. Derfor har vandværkerne blandt andre allieret sig med influenceren ”Handyman”, der vil give gode råd om, hvordan man kan komme ukrudtet til livs uden brug af gift.

Kampagne med gode råd og quizzer

Kampagnen ”Sprøjtefri – nej til sprøjtegifte i haven” giver masser af gode råd til, hvordan man kan holde sin have sprøjtefri. Derudover er der konkurrencer, quizzer og inspiration. Kampagnen kan følges på Facebook-siden Sprøjtefri – Nej til sprøjtegifte i haven og på Instagram @Sprojtefrihave. Kampagnevideoen kan ses på YouTube her. Kampagnen vil også være synlig i bybilledet og på genbrugsstationerne i Aarhus Kommune.

I forbindelse med kampagnen bliver en række aarhusianere spurgt om deres holdning og adfærd i forhold til brug af sprøjtegift i private haver. Efter kampagnen bliver der lavet en ny undersøgelse, som skal belyse, om der er sket ændringer i forhold til holdning og adfærd om brugen af sprøjtegift i haven.

 

Link til kampagnen på sociale medier:

Instagram Facebook

 

Influencers, der medvirker i kampagnen:

Handyman.dk

 

Anders Kiel

 

Babas verden
Bo Vægter (1)

Bo Vægter

Grundvandskonsulent

+45 2920 9291

bo.vægter@aarhusvand.dk