Publiceret: 17. dec. 2021

Aarhus Vand og Aarsleff i parløb om ”verdens bedste ressource- og renseanlæg”

Rewater

Aarhus Vand har i dag indgået en samarbejdsaftale med entreprenørfirmaet Aarsleff, som skal sikre et tæt partnerskab de næste otte år om opførelse af Aarhus Rewater. Det bliver et ressource- og renseanlæg, der sætter nye standarder for cirkulær økonomi inden for vandområdet.

Samarbejdsaftalen blev underskrevet af Lars Schrøder, CEO i Aarhus Vand, og Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Aarsleff, og markerer, at de to virksomheder indgår et tæt partnerskab om at opføre det, der skal blive et af verdens mest bæredygtige renseanlæg.

Anlægget – Aarhus Rewater – kommer udover at rense spildevand til at producere overskudsenergi og udnytte ressourcerne i spildevand i et omfang, der ikke er set før. Det er ressourcer som eksempelvis næringsstoffer, proteiner, kemikalier og grundsubstanser til sundhedsindustrien.

Vi har indgået samarbejdsaftalen med Aarsleff med henblik på, at de skal være totalentreprenør på det største projekt i Aarhus Vand nogensinde. Projektet er kronen på værket i vores bestræbelser de sidste 20 år på at effektivisere spildevandsrensningen og genanvende spildevandet i en grad, så vi ikke længere taler om et affaldsprodukt, men som en samfundsnyttig ressource. Med Aarhus Rewater tager vi et kvantespring i den cirkulære økonomi, der skal bane vejen for, at Aarhus Vand som virksomhed bliver energi- og klima-neutral 2030. Jeg er glad for at have Aarsleff med som partner, og jeg er sikker på, at vi sammen kan skabe noget helt unikt.
- Lars Schrøder, direktør, Aarhus Vand A/S

Baggrunden for opførelsen af Aarhus Rewater er, at Marselisborg Renseanlæg om få år har for lidt kapacitet til at rense spildevandet fra et stigende antal borgere i Aarhus Kommune. Desuden er der ikke plads til at udvide anlægget, der er nabo til Marselisborg Lystbådehavn. Åby og Viby Renseanlæg har også for lidt kapacitet. Derfor skal der bygges ét nyt, stort anlæg med en ny placering i området, hvor det nuværende Marselisborg Renseanlæg ligger.

Samarbejdsaftalen baner vejen for, at Aarsleff kommer til at stå i spidsen for et totalentrepriseteam, som udover Aarsleff består af procesrådgiver Envidan med underrådgiverne KWR Water Research Institute og Royal HaskoningDHV Nederland B.V samt af arkitekt Henning Larsen Architects med underrådgiverne Klinges Tegnestue, Topotek 1 og Eva Koch.

Opførelsen af Aarhus Rewater løber efter planen frem til midten af 2028, hvor anlægget forventes at blive taget i drift. Anlægget udvides herefter løbende indtil 2060, hvor kapaciteten når op på det, der svarer til 600.000 personers udledning af spildevand.

Med underskriften i dag markerer vi, at første delaftale er skrevet under, og vi glæder os til for alvor at komme i gang. Vi har et mangeårigt og godt samarbejde med Aarhus Vand, og vi har set frem til, at vi sammen nu skal designe og projektere Aarhus Rewater. Det er et på alle måder utroligt spændende projekt, hvor også både innovation og bæredygtighed er i fokus.
- Jesper Kristian Jacobsen, direktør, Per Aarsleff A/S