Publiceret: 09. feb. 2024

En robot skal udskifte vandledninger i fremtiden

Entreprenørmaskine

Aarhus Vand, VandCenter Syd og HOFOR vil sammen med robotvirksomheden RobSub udvikle en automatiseret løsning til udskiftning og reparation af drikkevandsledninger.

VandCenter Syd, HOFOR og Aarhus Vand foretager årligt 18.000 udgravninger i forbindelse med anlæggelse og renovering af drikkevandsledninger. Jorden, som bliver gravet op, skal køres til deponi og den udgør omkring 140.000 kubikmeter.

Medarbejdere skal arbejde oppe på terræn

Medarbejderne arbejder i dag nede i selve udgravningen. I et projekt støttet af VUDP ønsker de tre forsyninger sammen med robotvirksomheden, RobSub at automatisere processen og bruge en robot til at foretage arbejdet med at samle vandledninger. På den måde vil medarbejderne kunne arbejde oppe på terræn.

Smedeopgaver foregår med menneske-kraft, som indebærer tunge løft og samling af rør i udgravningerne. Hvis dette arbejde kunne blive helt eller delvist automatiseret, så ville det være en fordel for vores arbejdsmiljø.
- Inge Borre Haupt, personaleleder, Aarhus Vand

Fordelen er også at størrelsen på udgravningen bliver minimeret. På den måde skal mindre jord køres væk og vi får en mere bæredygtig løsning af opgaven. I projektet testes LCA-beregninger til dokumentation af effekten.

Vi får en mere bæredygtig løsning med minimal brug af ressourcer

Aarhus Vand bidrager især med viden om, hvordan anlægsarbejdet foregår i dag, hvor meget jord der køres væk, hvor meget asfalt der fjernes og udbedres igen. På den måde bidrager Aarhus Vand med viden om ressourceforbruget i dag, hvilket danner baggrund for at projektet kan opgøre potentialet ved at anvende robotteknologi. Forventningen er, at ressourcer i form af asfalt, fliser og jord vil blive minimeret med en automatiseret robotløsning til at etablere og udskifte vandledninger.

Projektet afsluttes i juni 2024 og forventningen er at RobSub udvikler en prototype inden projektets udløb.