Skoler på besøg

Besøg os og få et unikt kig ind i vores verden af vand

Om besøget

Aarhus Vand er et af landets førende vandselskaber og vi leverer drikkevand og renser spildevand for størstedelen af borgerne i Aarhus Kommune. Vi tilbyder gratis rundvisninger på vores vandværker og renseanlæg til alle grundskoler, gymnasier og erhvervsuddannelser i Aarhus Kommune. Vi har gæster i næsten alle aldre og tilpasser besøget til din gruppe. Et besøg varer typisk 1½-2 timer men kan tilpasses afhængig af indhold, jeres transporttid, inddragelse af øvelser mv.

BEMÆRK: Rundvisningerne foregår på vores vandværker og renseanlæg i Aarhus Kommune. Læs mere om de vandværker og renseanlæg I kan besøge her.

Fra grundvand til drikkevand...
På vores vandværker får I mulighed for at smage på grundvand direkte fra en af vores grundvandsboringer, og efter det har været igennem vandbehandlingen på vandværket. Vi følger vandets vej fra regn til drikkevand ved at fortælle om grundvand, vandbehandlingen på vandværket samt hvordan vi får vandet ud til din vandhane. Ved besøget lægger vi vægt på en blanding af rundvisning/fortælling og dialog med eleverne, så besøget bliver så relevant for elevernes hverdag som muligt.

Det brune guld...
Et besøg på et af vores renseanlæg veksler mellem faglige oplæg, diskussioner og rundvisning på renseanlægget. Gennem oplægget får vi en uddybende snak om formålet med spildevandsrensning og hvordan det gavner miljøet med effektiv behandling af det forurenede spildevand. Under rundvisningen følger vi spildevandets vej igennem renseanlægget ved at vise, opleve og fortælle undervejs på rundturen. Her oplever eleverne et af vores moderne og verdens førende renseanlæg og følger spildevandets vej fra kloak til det bliver ledt ud i det nærliggende vandmiljø. Vi ser også på, hvordan ressourcerne i spildevandet udnyttes så der kan produceres strøm og varme til gavn for borgerne i Aarhus.

Forberedelse

Vi har stor fokus på at tilrettelægge besøget, så indholdet kan understøtte undervisningen i fagene natur/teknik, fysik/kemi, biologi og geografi eller i forbindelse med de nye fællesfaglige fokusområder i naturfagene. For at få mest muligt ud af besøget, opfordres klassen til at forberede sig til besøget. Det kan I fx gøre ved at:

  • Vi har udarbejdet undervisningsmaterialet Det Blå Guld og Vandakademiet til hhv. udskolingen og mellemtrin, som du kan hente gratis her. Vi anbefaler at I arbejder med emnet inden besøget da dette er med til at sikre at eleverne har den nødvendige basisviden inden besøget på vandværket eller renseanlægget.
  • I samarbejde med nogle af vores kolleger i andre vandforsyninger har vi lavet hjemmesiden vandetsvej.dk, hvor I finder masser af viden om vandforsyning og spildevandsrensning i Danmark samt lærervejledninger til undervisning om vand og menneskers forbrug af vand.
  • Aftal på forhånd at eleverne tager billeder under besøget - du kan evt. inddele klassen i grupper hvor hver gruppe skiftes til at tage billeder under besøget. Billederne kan efterfølgende bruges hvis I arbejder videre med emnet efter besøget, til projektarbejde, fremlæggelser mv.

Har I nogle specifikke ønsker vedr. det faglige indhold, er I meget velkomne til at skrive det i kommentarfeltet når I booker besøget.

Bestil besøg

Vil du besøge et af vores vandværker eller renseanlæg, kan du sende en bookingforespørgsel ved at følge nedenstående link.

Klik her for at gå til bookingsiden