Strategi 2025
Strategi 2025 tager udgangspunkt i, at den globale vandsektor står over for nogle meget store udfordringer - og muligheder - de kommende år. En lang række forhold - især klimaforandringerne med mangel på vand nogle steder og for meget vand andre steder - kan vende op og ned på markedet.
Samtidigt står vi i Aarhus Vand over for nogle meget store investeringer i de kommende år. Det gælder især etableringen af et nyt ressourceanlæg – Aarhus ReWater – der skal erstatte Marselisborg Renseanlæg. Et projekt til omkring 2 mia. kr.
I udviklingen af strategien har vi derfor udforsket fire langsigtede scenarier, som har hjulpet os til at navigere i et komplekst marked, der kan udvikle sig i vidt forskellige retninger.
Scenarierne er:
-
Den blå revolution
-
Viden styrer vand
-
Den danske vandmodel 2.0
-
Super-vandselskabet.
Disse strategiske scenarier har vi brugt til at skabe klarhed over de muligheder, vi har som virksomhed i en verden, der er præget af hastig udvikling og uforudsigelighed.
Scenarierne har blandt andet ført til drøftelser om, hvorvidt det giver mening at se isoleret på vandforsyning i løsning af markedets behov, som vi hidtil har gjort. Om vores kunder i fremtiden vil forbruge vand på samme måde som i dag. Og om man kan digitalisere vand. Svaret på disse – og en lang række andre spørgsmål – rummer en række muligheder for at udvikle Aarhus Vand.
Det er ud fra en samlet betragtning af mulighederne i scenarierne, at vi har udviklet Strategi 2025, som gør Aarhus Vand rustet til at agere i flere retninger og løbende justere det strategiske fokus i takt med, at markedet udvikler sig.
I publikationen ’Water for the future’ har vi beskrevet arbejdet med strategiske scenarier som grundlag for Strategi 2025.
Strategi 2025 illustreres med vores ’strategihus’:
Strategi 2025 - vores ’strategihus’ er en ramme for, hvor vi ønsker at bevæge os hen.
Som det fremgår af strategihuset, er virksomhedens formål at skabe sundhed gennem rent vand – til mennesker og planeten. Vores vision er at skabe en national platform som drivkraft for lokale og globale løsninger til sundere vandkredsløb.
De fire tværgående principper i strategien er:
-
Skab løsninger til kunden
-
Form partnerskaber
-
Invester i ny viden
-
Agér bæredygtigt
Strategien har tre fokusområder, som peger på de tre vigtigste, overordnede områder, hvor virksomheden skal udvikle sig i de kommende år. De styrker desuden fokuseringen i vores strategiarbejde frem mod 2025.
De strategiske fokusområder er:
-
Forretningsgørelse
-
Innovation
-
Globalisering
Forretningsgørelse handler om at udnytte de kommercielle muligheder, vi har for at etablere et selvstændigt forretningsben.
Vores strategiske målsætninger for forretningsgørelse er:
-
Sikre risikovillig kapital til vækst på toplinjen og dermed øget omsætning
-
Opbygning af forretningsben med kommercielt fokus og kommercielle kompetencer
-
Ekspandere udvikling til nationalt og internationalt niveau
Innovation handler om at accelerere udvikling af viden og teknologier til fremtidens løsninger inden for vandområdet.
De strategiske målsætninger for innovation er:
-
Forme partnerskaber og klynger med virksomheder og universiteter
-
Skabe og udvikle konkurrencedygtige, ressourceeffektive ydelser og forretningsmodeller, som er nationalt og globalt relevante
-
Accelerere teknologisk udvikling, der fremmer nye forretningsmuligheder
Globalisering handler om at sprede nationale løsninger ud i verden og bringe ny viden med hjem.
De strategiske målsætninger for globalisering er:
-
Skabe større fokus på bæredygtig udvikling, der understøtter FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling
-
Agere som innovatør og ambassadør for danske løsninger
-
Etablere internationalt forretningsben via internationale hubs på strategisk vigtige lokationer
Fundamentet for disse fokusområder består af to dele: En excellent basisydelse og en formålsdreven organisation. ’Excellent basisydelse’ indebærer, at vi renser spildevand og forsyner mennesker med sundt drikkevand – ressourceeffektivt og klimaoptimeret. ’Formålsreven organisation’ handler om at styrke organisationen ved udvikling af kulturen og ledelsen.