Miljøminister og borgmester støtter kampen for det rene drikkevand i Aarhus - 12.04.2019

Et stort antal aarhusianere har reageret positivt på budskabet i en kampagne, der opfordrer dem til at holde haven fri for sprøjtegift. Dermed er kampen for det rene drikkevand i Aarhus kommet godt i gang. Og nu har miljøminister Jakob Ellemann-Jensen og Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard, også meldt sig ind i kampen.

På Vandets Dag d. 22. marts blev informationskampagnen ”Kampen for det rene drikkevand” skudt i gang af VPU, som er en forening for vandværkerne i Aarhus Kommune. Kampagnen vil have aarhusianerne til at droppe brugen af sprøjtegift, når de bekæmper ukrudt i haven og indkørslen. Bare 1 gram sprøjtegift kan forurene en families forbrug af drikkevand i 80 år. Bo Vægter, som er bestyrelsesmedlem i VPU og geolog i Aarhus Vand, siger:

”Foråret er det tidspunkt på året, hvor aarhusianerne tager hul på havearbejdet – og for manges vedkommende dermed også sprøjtegiftene. Den adfærd vil vi ændre med den nye kampagne, hvor vi opfordrer borgerne til at stå sammen i kampen for det rene drikkevand. En husstandsomdelt folder forklarer, hvor vigtigt det er, at vi sammen beskytter drikkevandet. Derudover består kampagnen af info, tips og tricks på Facebook, der viser, hvordan man kan komme ukrudtet til livs uden brug af sprøjtegift.”

Det er ifølge Bo Vægter endnu for tidligt at tale om konkrete resultater, men han kan konstatere, at man er kommet godt fra start. Næsten 25.000 facebookbrugere har set kampagnen, og den har givet en meget positiv respons. Lige nu glæder han sig over, at miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen og borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, også er kommet med i kampen:

”Rent drikkevand er noget, der kræver, at vi står sammen. Derfor er det vigtigt, at vi får så mange som muligt med. I den sammenhæng er det klart, at kampen kun bliver styrket af, at vi har byens og én af landets førende politikere med os.”

Rent drikkevand er en menneskeret

Både Jakob Ellemann-Jensen og Jacob Bundsgaard mener, at rent drikkevand er en menneskeret og noget, der er behov for, at vi værner om. Det ligger også i Jakob Ellemann-Jensens besked til haveejerne:

”Vi bor oven på vores drikkevand i Danmark. Så vælg riven, skuffejernet eller andre miljøvenlige våben, når du er i haven for at fjerne ukrudt. Det tager måske lidt længere tid. Men på den måde kan du give dit bidrag til at sikre rent drikkevand i hanen til alle. Nu og i fremtiden.”

Jacob Bundsgaard, som forholder sig til, at der er fundet rester af sprøjtegift i 40 procent af de vandboringer, der er undersøgt i Aarhus, kan ikke være mere enig. Han siger:

”I Aarhus har vi rent og velsmagende drikkevand, og det kan vi være stolte af. Det kommer dog ikke af sig selv. Vandværkerne gør et stort arbejde for at beskytte vores alles drikkevand. Men de har brug for hjælp. Så drop brugen af sprøjtemidler i haven og vær med til at sikre rent drikkevand.”

Nødvendigt med kampagne

Kampagnen for det rene drikkevand i Aarhus fortsætter henover sommerperioden, da det er her, der bliver brugt mest sprøjtegift i private haver. På Facebooksiden ”Sprøjtefri - Nej til sprøjtegifte i haven” bliver der gennem kampagneperioden lavet opslag om, hvordan man som haveejer kan gøre sin have sprøjtefri.

Også på hjemmesiden ”Beskyt drikkevandet - gør haven sprøjtefri” kan haveejerne få tips og gode råd til havearbejde uden brug af sprøjtegift og få information om, hvor farligt sprøjtegift er for vores drikkevand. Næsten 25.000 facebookbrugere har indtil nu set kampagnen. Samlet set er opslag og videoer blevet vist mere end 65.000 gange, og næsten 3.500 har set kampagnevideoen helt færdig. Derudover er der lige nu 213 kommentarer, 81 delinger og næsten 600 reaktioner på kampagnen.

I forbindelse med, at kampagnen blev skudt i gang, er der udsendt en spørgeundersøgelse, som dækker hele kommunen, om kendskabet til konsekvenserne ved at bruge sprøjtegift i haven. I undersøgelsen svarer 46 procent, at brugen af sprøjtegift i haven bør forbydes i Danmark. Men samtidig svarer 56 procent, at sprøjtegift i nogle tilfælde er nødvendigt at anvende.

Til trods for, at hovedparten af de adspurgte bor i områder med drikkevandsinteresser, ved kun 8 procent med sikkerhed, at de bor oven på deres eget drikkevand. Ifølge Bo Vægter understreger dette nødvendigheden af at komme bredt ud med informationskampagnen.

For yderligere information, kontakt:

Bo Vægter, bestyrelsesmedlem i VPU og geolog i Aarhus Vand
Direkte: +45 89471310
Mobil: +45 2920 9291
E-mail: bva@aarhusvand.dk