Aarhus går ind i kampen for det rene drikkevand - 21.03.2019

Nye undersøgelser viser, at der er fundet rester af sprøjtegift i 40 procent af alle de vandboringer, der er undersøgt i Aarhus Kommune. Derfor opfordrer en ny kampagne fra de lokale vandværker i kommunen haveejerne til at komme ind i kampen og stoppe med at bruge sprøjtegift i haven.

Foråret er lige om hjørnet. Det betyder også, at de første tegn på ukrudt er begyndt at vise sig i indkørslen og i haven. Med udsigt til at skulle stå med riven, hakken eller skuffejernet i flere timer er en del haveejere fristet til at bruge sprøjtegift i stedet for.

”Men det er en rigtig dårlig idé. Vi bor nemlig oven på vores eget drikkevand her i Aarhus Kommune. Det betyder, at når vi bruger sprøjtegift i vores haver, kan det ende i grundvandet og forurene grundvands-ressourcerne, som er kilden til vores drikkevand. Bare 1 gram sprøjtegift kan forurene en families for-brug af drikkevand i 80 år,” siger geolog Bo Vægter, bestyrelsesmedlem i VPU, som er en forening for vandværkerne i Aarhus Kommune.

Vandværkerne kan konstatere, at der er fundet rester efter sprøjtegift i 40 procent af boringerne. Der investeres allerede årligt millioner i drikkevandsbeskyttelse fra vandværkernes side, men det er ikke en kamp, de kan klare alene. Derfor er de gået sammen i en ny kampagne for rent drikkevand og sprøjtefri haver.

Bo Vægter uddyber: ”Borgerne i kommunen er blevet bedre til at droppe sprøjtegiftene de seneste år, men hvis vi skal sikre, at vi alle – også i fremtiden – kan drikke rent vand direkte fra hanen, er det nødvendigt, at vi alle er med i kampen.”

Kampen for rent drikkevand søsættes på Vandets Dag Kampagnen ”Til kamp for det rene drikkevand – drop sprøjtegift i haven” skydes i gang på Vandets Dag, d. 22. marts. Kampagnen består af en husstandsomdelt folder i udvalgte områder med et klistermærke, som alle, der støtter op om kampen, kan sætte på postkassen for at vise, at de holder deres haver sprøjtefri.

På Facebooksiden ”Sprøjtefri - Nej til sprøjtegifte i haven” vil der gennem kampagneperioden bl.a. blive lavet opslag om, hvordan man som haveejer kan gøre sin have sprøjtefri. Også på hjemmesiden ”Beskyt drikkevandet - gør haven sprøjtefri” kan haveejerne få tips og gode råd til havearbejde uden brug af sprøjtegift og information om, hvor farligt sprøjtegift er for vores drikkevand.

Bo Vægter håber, at mange husejere vil være med i kampen for det rene drikkevand: ”Vi gør i forvejen meget for at beskytte drikkevandet i Aarhus Kommune. Mange tusind hektar landbrugsjord beskyttes mod sprøjtegift via aftaler med ejerne og via skovrejsning. Der er byer på en del drikkevandsområderne, og derfor skal vi også samarbejde med haveejerne. Jo flere vi er, desto bedre bliver det for drikkevandet. Nu og i fremtiden.”

For yderligere information, kontakt:

Bo Vægter, bestyrelsesmedlem i VPU og geolog ved Aarhus Vand
Direkte: +45 8947 1310 · Mobil: +45 2920 9291
E-mail: bva@aarhusvand.dk